Maison Editorial

Posted 4 years ago

While the mansion and its historic gardens are still intact, the former Deakin University site along Somers Avenue is now the location for a three-precinct development – The Stonington Terraces, The Norfolk Apartments and Maison – bordered by the Stonington Mansion on one side and the leafy promenade of Somers Avenue on the other.

Director of Development, Henry Tsai says Maison will embody five limited edition apartment residences that will reflect the characteristic and quality of the existing streetscape.

The 30 apartments that Maison offers, scheduled to start construction mid-2015, are selling off the plan through Ever Bright Group’s agent Marshall White.

“While we feel that these apartments will be the perfect fit for empty nesters looking to downsize and take advantage of the local lifestyle, Maison is unique in the options it provides to ensure that it appeals to a broader demographic,” he said.

Each of Maison’s five residences will comprise of one to three apartments per floor with a mix of two or three bedrooms. All apartments have generous outdoor areas, with terraces on the upper levels or gardens to the ground floor apartments – and each will come with two car parking spaces in an underground car park as standard.

Editions One, Two and Three will be finished in a traditional arrangement with elaborate skirtings, mouldings, cornices and parquetry floors – while Edition Four and Five will have a contemporary feel with square set ceilings and hardwood timber flooring.

All Maison Editions will feature stone bench tops, Miele appliances and Roger Seller taps.
Christopher Doyle Architects designed Maison, and says the challenge was to create unique buildings that provide an authentic balance of architectural languages – both in the Somers Avenue streetscape and within the shadows of Stonington Mansion.

“Exterior forms and detailing create a natural variation that reflects the rich variety found in the immediate neighbourhood,” Principal Chris Doyle said.

“The goal has been to fuse both traditional disciplines with contemporary demands to create modern, open light filled spaces.”

According to Henry Tsai, the architect has managed to cleverly preserve the fine quality of the leafy streetscape without repeating its architectural elements.
“Instead, there is an emphasis on variety of design, detail and a sense of individual address,” he said.

“The result is a project with genuine character and nuance, particularly within the detailing of the parts, that has provided uniformity for the whole complex.”

As published in the Development Spotlight of the Saturday Domain 06.09.14